Administrarea spatiului de depozitare poate ridica numeroase probleme atunci cand se realizeaza fara o baza informationala in spate care sa-i asigure optimizarea permanenta a locatiilor si a cantitatilor de articole din fiecare. Mai mult de atat spatiul de depozitare este un spatiu dinamic aflat intr-o permamenta schimbare iar schimbarea la randul ei este influentata de timpii de lucru. Un depozit ordonat, bine pus la punct poate fi organizat cu ajutorul aplicatiei xTrack WMS. Instalarea aplicatiei presupune efectuarea in prima faza a unui inventar cu obiectivul de a reflecta stocul existent in aplicatie. Prin acest inventar, xTrack WMS stabileste legatura dintre articol si locatie si ofera o panorama exacta a stocurilor din depozit. Practic se stie ce marfa exista in depozit si unde se gaseste.

Gestionarea spatiului de depozitare se regaseste in fiecare dintre operatiunile curente din depozit si se efectueaza automat de catre sistem pe baza configurarilor acestuia care tin cont de specificul operational al business-ului.

Totodata aplicatia xTrack WMS tine cont si de tipurile de spatii din depozit: locatii de depozitare palet, locatii de picking, locatii de tip insula etc. Se pot configura de asemenea si gestiuni, zone de depozitare etc. Etichetarea depozitului este o conditie esentiala pentru ca aplicatia sa inregistreze si sa identifice de fiecare data locatiile. Pe baza hartii depozitului sistemul are o imagine clara asupra spatiului destinat marfurilor si nu permite aparitia de erori cauzate de o administrare defectuoasa.

Astfel in cadrul:

  • comenzilor de intrare – aplicatia indica utilizatorilor locatia si cantitatea de marfa ce trebuie mutata
  • comenzilor de iesire – pickingul se realizeaza de la locatiile indicate de catre sistem, iar cantitatile si articolele sunt specificate in taskuri
  • reaprovizionarii locatiilor de picking – sistemul gestioneaza articolele, cantitatile si locatiile
  • inventarului – se pot inventaria toate locatiile iar operatiunea ofera o panorama clara a sticurilor existente in depozit